Opnieuw Limburgse kerk verrijkt met ramen van Sjef Hutschemakers

In een feestelijke viering zijn zondag 18 oktober 2009 in de parochiekerk Sint Callistus van Neerbeek drie grote glasramen onthult, ontworpen door Sjef Hutschemakers. De glas-in-loodramen zijn een cadeau aan de parochie teer gelegenheid van het 75-jarig bestaan van de parochie van Neerbeek en van het kerkelijk zangkoor. Op de ramen staat de H. Pater Karel Houben en zijn zegende werk afgebeeld.

Onder de feestelijke klanken van de plaatselijke fanfare Sint Callistus werden de drie meter hoge ramen onthult door burgemeester Armand Cremers van Beek en de plaatselijke huisarts Marc Eijck. De kunstenaar gaf vervolgens een toelichting op zijn werk. Omdat Pater Karel Houben in de zieken en lijdende mens de lijdende Christus herkende, heeft hij pater Karel op het middelste raam afgebeeld, terwijl hij letterlijk Christus draagt. Onder hem het embleem van de orde van de passionisten waartoe Karel Houben hoorde.

Door de verbondenheid van de heilige met de lijdende Christus bezat pater Karel bovennatuurlijke gaven om door handoplegging mensen te genezen. Hutschemakers heeft dit afgebeeld op de rechter en linker ramen. Op het linker paneel zien we boven de zegening van een gehandicapt mens door handoplegging en links onder een mens met o.a. maag- en darmklachten. Het rechter raam laat boven de treurende mens en beneden de kruisdragende mens zien. Hutschemakers benadrukte in zijn toelichting dat het in zijn visie niet pater Karel is, maar Christus die geneest. De wonderen die hij verricht zijn een bevestiging van ons geloof in de genezende Christus.

De veelzijdige kunstenaar Hutschemakers, die vooral bekend is door zijn schilderijen en grafisch werk is de laatste jaren ook steeds meer bezig met het ontwerpen van glas-in-loodramen. Kleine ramen voor particuliere woningen, maar ook monumentale ramen voor kerken. Eerder dit jaar werden van zijn hand drie ramen geplaatst in de kerk van Stramproy. De parochiekerk van Oirsbeek is inmiddels geheel voorzien van prachtige glas-in-loodramen die door Sjef Hutschemakers zijn ontworpen.

De heilige met de zegenende handen

Pater Karel Houben(1821-1893) werd geboren in het nabij Neerbeek gelegen Munstergeleen als vierde in een gezin van tien kinderen. Zijn vader was er molenaar. Al jong voelde hij de roeping voor het priesterschap. Hij trad in bij de passionisten, een pas opgerichte congregatie die het lijden van Christus centraal stelt. In het nieuwe klooster van zijn congregatie Mount Argus bij de Ierse hoofdstad Dublin heeft de bescheiden pater het grootste deel van zijn leven als passionist doorgebracht. Hij leidde er een leven van stil gebed en boetvaardigheid en was er een steun voor velen, die van heinde en verre kamen om bij hem te biechten en genezing te vinden. Hij werd de pater met de zegenende handen genoemd. Zijn graf in Ierland was al direct na zijn dood een druk bezocht pelgrimsoord. Later ook zijn geboortehuis in Munstergeleen. In 1988 werd Karel Houben zalig verklaard. In 2008 volgde zijn heiligverklaring.