Drie grote glasramen: ‘Veni Sancti Spiritus’ voor monumentale kerk in Maastricht

 
 
Drie grote glasramen: ‘Veni Sancti Spiritus’ voor monumentale kerk in Maastricht
Sjef Hutschemakers werkt nu met glazenier Felix heel hard aan drie grote glas-in-loodramen die hij heeft ontworpen voor de Koepelkerk in Maastricht. Op zondag 17 november 2013 moeten de bijna acht meter hogen ramen geplaatst zijn, want op die dag worden ze gewijd tijdens een feestelijke viering door de bisschop van Roermond Mgr. Frans Wiertz. De plechtigheid is tevens de viering van de 75ste verjaardag van pastoor J. Schafraad.
 
   
 
De kunstenaar is heel trots dat hij voor deze prachtige kerk de ramen heeft mogen ontwerpen. De Koepelkerk, officieel de parochie van het H. Hart van Jezus, bezit een schat aan kunstwerken van bekende Limburgse en andere kunstenaars. Zo zijn er een muurschildering en 22 prachtige glas-in-loodramen van de beroemde glazenier en kunstenaar Henri Jonas. Er zijn kruiswegstaties van Charles Eyck, werk van Charles Vos, Eugene Laudy, Gene Eggen en vele anderen. De kerk, waarvan het eerste deel gebouwd is in 1921, kreeg in 1995 de status van rijksmonument. De Koepelkerk is gelegen aan de Heerderweg 3, vlak bij de spoorlijn van Maastricht naar Luik.
 
   
 
Sjef Hutschemakers heeft gekozen voor het thema: Kom Heilige Geest, dat in de ramen te lezen is in het latijn: ‘Veni, Sancti, Spiritus’. In de ramen daarnaast verschillende personen die de H. Geest aanroepen om kracht en vertroosting. De drie ramen worden aangebracht achter in de kerk, de enige ramen die nog niet voorzien zijn van glas-in-lood. Van de 82-jarige kunstenaar zijn inmiddels in verschillende kerken glas-in-loodramen te bewonderen: in Neerbeek, Stramproy, Broekhem/Valkenburg, Eijsden en heel bijzonder in Oirsbeek, waar de hele kerk voorzien is van door hem ontworpen glas-in-loodramen.
 
   
 
Meer informatie over de parochie H. Hart van Jezus, over de kerk en haar kunst en over de viering op 17 november a.s. kunt u vinden op de website: www.koepelkerk.net.
 
 

 
terug